Kenniscentrum
Internet

Online privacy en openbare WiFi: veilig gebruik

Openbare wifi-hotspots, zoals die in hotels, cafés en musea, bieden gratis toegang tot het internet. Echter, ze komen ook met hun eigen set van risico's. In dit artikel gaan we enkele tips en trucs delen die je kunnen helpen de risico's van openbare wifi te beheren en je persoonlijke informatie te beschermen.

Serhii Onoprienko — https://www.instagram.com/serhiio_official/by Vicky Hladynets
Ocean Vanissa
19 Juli 2023
Minuten
Online privacy en openbare WiFi: veilig gebruik

Waarom is surfen op openbare wifi net als spelen met vuur?

Het is waar dat we allemaal dol zijn op gratis dingen, maar soms kan deze liefde ons duur komen te staan. En als we het over openbare wifi hebben, kan deze "prijs" de veiligheid van onze informatie zijn. Laten we eens kijken waarom.

De Schaduwzijde van openbare wifi

Wifi punten in cafés, winkelcentra, hotels en musea trekken ons allemaal aan met de belofte van gratis toegang tot het internet. Maar deze plekken kunnen potentieel gevaarlijk zijn:

 1. Ze zijn vaak niet goed beveiligd, waardoor hackers vrij spel hebben.
 2. Ze zijn meestal niet versleuteld, waardoor cybercriminelen je online activiteiten kunnen volgen.
 3. Ze kunnen besmet zijn met malware die zich onopgemerkt op je apparaat kan installeren.
 4. Je wachtwoorden kunnen worden gestolen als iemand naast je zit en meekijkt terwijl je ze invoert.
 5. Hun software en hardware kunnen verouderd zijn, waardoor er belangrijke beveiligingsupdates en patches ontbreken.

Hoe kun je veilig blijven op openbare wifi?

Hoewel de risicofactoren op openbare wifi ontmoedigend lijken, zijn er nog steeds manieren om deze gevaren te omzeilen. Volg deze tips om veilig te blijven:

Tips voor veerkrachtige online veiligheid

 • Creëer je eigen Hotspot: Overweeg om je smartphone als wifi-hotspot te gebruiken. Dit maakt gebruik van de beveiligde gegevensverbinding van je mobiele provider.
 • Versleutel je Verbindingen: Wees voorzichtig bij het bezoeken van websites. Kies altijd voor sites met een beveiligde HTTPS-verbinding.
 • Gebruik een VPN: VPN's versleutelen je gegevens en maken ze onbegrijpelijk voor nieuwsgierige ogen.
 • Wees voorzichtig met persoonlijke informatie: Het is raadzaam om je niet aan te melden bij websites die gevoelige informatie vereisen tijdens het gebruik van openbare wifi. Als je dit wel doet, vergeet dan niet om uit te loggen als je klaar bent.
 • Aandacht voor waarschuwingen: Negeer geen waarschuwingen van je apparaat, antivirusprogramma's of browser. Ze kunnen je helpen om een aanstaande dreiging te detecteren.
 • Installeer beveiligingsplug-ins: Sommige browserextensies kunnen datatransmissies forceren om via HTTPS te gaan, wat een extra laag van beveiliging biedt.
 • Houd je apparaten bijgewerkt: Periodieke updates omvatten vaak patches voor recent ontdekte beveiligingslekken.
 • Gebruik een Antivirusprogramma: Bescherm jezelf tegen malware met actieve antivirussoftware.
 • Schakel je firewall in: Hiermee kun je de transfer van schadelijke gegevens blokkeren.
 • Bluetooth en automatische verbindingen uitschakelen: Dit beperkt de beschikbaarheid van toegangspoorten voor cybercriminelen.
 • Wees op je hoede voor pottenkijkers: Let op bij het invoeren van wachtwoorden en andere gevoelige informatie, er kunnen altijd ogen meekijken.

Conclusie

Het openbare wifi-netwerk blijft aantrekkelijk om zijn gebruikersgemak, maar vergt wel een voorzichtige benadering. Door oplettendheid en de nodige voorzorgsmaatregelen kun je de risico's tot een minimum beperken. Overweeg ook om gebruik te maken van vertrouwde openbare wifi-netwerken zoals Eduroam of Publicroam, die goed beveiligde verbindingen bieden.

Meeste gestelde vragen
Is openbare wifi veilig?

Hoewel openbare wifi hotspots handig zijn, kunnen ze ook risicovol zijn vanwege minder veiligheidsmaatregelen. Het is het beste om openbare wifi te gebruiken met het bewustzijn van de mogelijke risico's en het gebruik van veiligheidsmaatregelen zoals VPN's.

Wat zijn de risico's van het gebruik van openbare wifi?

Enkele van de potentiële risico's van het gebruik van openbare wifi omvatten data lekken door gebrek aan versleuteling, het risico van malware en virussen, en een groter potentieel voor identiteitsdiefstal.

Hoe kan ik mijzelf beschermen bij het gebruik van openbare wifi?

Het gebruik van een VPN Service, het vermijden van inloggen op websites die persoonlijke informatie nodig hebben, en het bijhouden van software updates zijn enkele van de manieren om jezelf te beschermen tijdens het gebruik van openbare wifi.

Is het veilig om banktransacties te doen via een openbaar wifi-netwerk?

Het is niet aanbevolen om banktransacties te doen via een openbaar wifi-netwerk omdat deze gevoelige informatie kunnen worden onderschept door hackers.

Wat kan ik doen als mijn apparaat een virus krijgt via een openbaar wifi-netwerk?

Als u vermoedt dat uw apparaat een virus heeft gekregen via een openbaar wifi-netwerk, moet u onmiddellijk uw antivirus software bijwerken en een volledige systeemscan uitvoeren. Als het probleem aanhoudt, is het het beste om hulp te zoeken bij een professionele IT technician.

Deel dit bericht