Kenniscentrum
Internet

Wat is een Internet Dongel?

Een Internet dongel is een klein, compact apparaatje, in de vorm van een USB-stick, dat je in je computer of laptop insteekt voor mobiele internettoegang. Dit technologische wonder werkt als een draagbaar modem, waardoor je altijd en overal verbonden kunt zijn met het internet, zolang er een mobiel signaal beschikbaar is. Maar hoe werkt dit nu precies? En welke soorten dongels bestaan er?

Serhii Onoprienko — https://www.instagram.com/serhiio_official/by Vicky Hladynets
Ocean Vanissa
19 Juli 2023
Minuten
Wat is een Internet Dongel?

Wat is een Internet Dongel?

Een Internet dongel is een klein, compact apparaatje, in de vorm van een USB-stick, dat je in je computer of laptop insteekt voor mobiele internettoegang. Dit technologische wonder werkt als een draagbaar modem, waardoor je altijd en overal verbonden kunt zijn met het internet, zolang er een mobiel signaal beschikbaar is. Maar hoe werkt dit nu precies? En welke soorten dongels bestaan er?

Hoe functioneert een Dongel?

Een dongel is meer dan zomaar een stick. Binnenin vind je een simkaart met een databundel. Deze simkaart zorgt voor de verbinding met het mobiele netwerk, vergelijkbaar met hoe een mobiele telefoon werkt, maar dan specifiek voor internettoegang. Wanneer je de dongel in je laptop steekt, kies je het juiste netwerk voor internettoegang, net zoals je dat zou doen met een traditionele wifi-verbinding.

Mobiel Internetten: De Benodigdheden

Wil je graag mobiel surfen op je laptop of een ander mobiel apparaat? Dan heb je de volgende zaken nodig:

Data simkaart: De motor van je dongel. Zonder simkaart is er geen mobiel internet. Deze kan je kopen bij een provider, met keuze tussen een abonnement met enkel een internetbundel (data only) of een prepaid oplossing.

Dongel: De behuizing voor je simkaart. Je kan er een krijgen bij je data only abonnement, maar je kan ook zelf een 4G- of 5G-dongel kopen bij winkels als Coolblue en BCC. De prijzen variëren tussen de 70 en 100 euro.

Geschikt apparaat: Voor een internet dongel heb je een apparaat met een USB-poort nodig. De meeste laptops voldoen hieraan, maar je moet ook rekening houden met het besturingssysteem van je apparaat (Windows, Linux of macOS).

De Voordelen en Nadelen van een Internet Dongel

Het gebruik van een internet dongel biedt een aantal voordelen:

 • Je hebt internettoegang op plekken waar mobiele dekking is, ongeacht de beschikbaarheid van wifi.
 • Het installeren en gebruiken van een dongel is meestal heel eenvoudig.
 • Je bent minder afhankelijk van openbare wifi-netwerken, die vaak onveilig zijn.
 • Een dongel is compact en heeft geen externe stroombron nodig.
 • Toch zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik van een dongel:
 • De kosten kunnen oplopen, zeker bij hoog dataverbruik.
 • De kwaliteit van je internetverbinding hangt af van de mobiele dekking in je omgeving.
 • Een dongel kan maar met één apparaat tegelijk verbonden worden.
 • Niet alle apparaten of besturingssystemen zijn compatibel met dongels.
 • Wat Kost een Data Simkaart voor Je Dongel?
 • De kosten voor een data simkaart variëren per provider. Hieronder vind je een overzicht van de tarieven bij enkele providers:
Provider1 GB5 GB10 GB15 GBOnbeperkt
T-Mobile€12,50€17,50--€35,00
KPN€10-€25-€36,80
Vodafone€10€20-€30-


Overweeg voor het afsluiten van een data only abonnement ook alternatieven, zoals het gebruiken van je smartphone als hotspot voor internettoegang.

Met deze gids hoop ik dat je een duidelijker beeld hebt van wat een internet dongel is, hoe het werkt, en wat de voor- en nadelen zijn. Onthoud dat de beste keuze afhangt van je specifieke behoeften en situatie.

Meeste gestelde vragen
Wat is een Internet Dongel?

Een Internet Dongel is een compact apparaatje, vergelijkbaar met een USB-stick, dat je in je computer of laptop insteekt om toegang te krijgen tot mobiel internet. Het functioneert als een draagbaar modem dat je toegang geeft tot het internet zolang er een mobiel signaal beschikbaar is.

Hoe werkt een Internet Dongel?

Een dongel functioneert door een simkaart met een databundel. Deze simkaart maakt verbinding met het mobiele netwerk, vergelijkbaar met hoe een mobiele telefoon werkt. Wanneer je de dongel in je laptop steekt, kies je het juiste netwerk voor internettoegang, net zoals je dat zou doen met een traditionele wifi-verbinding.

Wat heb ik nodig om mobiel te kunnen internetten?

Om mobiel te kunnen surfen, heb je een data simkaart, een dongel, en een geschikt apparaat met een USB-poort nodig. Je kunt een simkaart kopen bij een provider, met keuze tussen een abonnement met enkel een internetbundel (data only) of een prepaid oplossing. De dongel kun je krijgen bij je data only abonnement, of je kunt zelf een 4G- of 5G-dongel kopen bij winkels als Coolblue en BCC.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een Internet Dongel?

Het gebruik van een internet dongel biedt verschillende voordelen zoals internettoegang op plekken waar mobiele dekking is, gemakkelijke installatie en gebruik, onafhankelijkheid van openbare wifi-netwerken, en compactheid. Echter, er zijn ook nadelen zoals potentieel hoge kosten bij hoog dataverbruik, afhankelijkheid van mobiele dekking voor de kwaliteit van je internetverbinding, beperkte connectiviteit met slechts één apparaat tegelijk, en mogelijke incompatibiliteit met sommige apparaten of besturingssystemen.

Wat zijn de kosten van een data simkaart voor een Dongel?

De kosten voor een data simkaart variëren per provider. Het is aan te raden om de tarieven bij verschillende providers te vergelijken voordat je een keuze maakt. Ook zou je alternatieven kunnen overwegen, zoals het gebruiken van je smartphone als hotspot voor internettoegang.

Deel dit bericht